De Blaeij
Actief & vitaal

Expert in bewegen en gezondheid

Oedeemtherapie

Wanneer je last hebt van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, kan een oedeemtherapeut je hierbij helpen. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Wanneer er een stoornis is in de aanleg van het lymfesysteem, dan is er sprake van primair lymfoedeem. 

Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een effectieve behandelmethode voor (lymf)oedeem die erop gericht is om het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht, zowel zichtbaar als onzichtbaar oedeem, beter en sneller via de lymfbanen af te voeren. Deze zachte massagevorm is op het gehele lichaam toepasbaar. 

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut gebruik maken van bandages, tape, oefentherapie en therapeutische kousen om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Er zal veel aandacht zijn voor adviezen en tips om zo goed met het aangedane lichaamsdeel om te gaan. 

Wanneer je getroffen wordt door (borst)kanker of een andere ziekte waardoor je last krijgt van oedeem, is het erg fijn wanneer je een vertrouwd gevoel hebt bij je oedeemtherapeut. Het is immers een erg persoonlijk en emotioneel proces. In onze praktijk is Ilse Janse gespecialiseerd in oedeemtherapie en zij vindt het erg fijn om je te ondersteunen en begeleiden in dit proces.

Ilse is aangesloten bij de Vereniging Manuele Lymfedrainage.

De Blaeij actief & vitaal contact

een afspraak maken kan gewoon online

Je kunt je afspraak makkelijk en snel online maken via het formulier. We nemen dan snel contact met je op om de afspraak in te plannen.