De Blaeij
Actief & vitaal

Expert in bewegen en gezondheid

 

 

 

 

Neurorevalidatie

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg of het zenuwstelsel. Er zijn veel verschillende neurologische aandoeningen, ongeveer 600. Bekende en veel voorkomende voorbeelden zijn CVA of beroerte, de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, dwarslaesie, polyneuropathie of een spierziekte. 

De gevolgen van deze aandoeningen kunnen erg verschillend zijn. Bij sommige aandoeningen is herstel mogelijk door het opnieuw aanleren van functies en vaardigheden, maar er zijn ook aandoeningen waarbij herstel helaas niet meer mogelijk is. In alle gevallen zal de impact op het dagelijkse leven en de kwaliteit ervan behoorlijk zijn. 

Voor neurologische aandoeningen kan neurorevalidatie van toegevoegde waarde zijn. Dit is een vorm van oefentherapie waarbij geoefend wordt op het verbeteren van motorische functies en vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan het verbeteren van je conditie, spierkracht, balans en evenwicht en het verminderen van spasticiteit. Het uiteindelijke doel van de behandelingen is om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren in het dagelijkse leven. Naast oefentherapie omvat neurorevalidatie ook het multidisciplinair behandelen met andere disciplines als ergotherapie, logopedie, diëtist, maatschappelijk werk en (huis)artsen.

Behalve fysieke problemen spelen vaak ook andere factoren een rol bij een neurologische aandoening. Je kunt hierbij denken aan spraak- en taalproblemen (afasie), geheugenstoornissen of gedragsveranderingen. Ook mentaal kan het erg zwaar zijn om te leren omgaan met veranderingen in je lichaam en beperkingen die je in het dagelijkse leven ervaart. Dit alles maakt dat neurorevalidatie een andere aanpak vraagt in het oefenen. 

Jasmijn van Dieren is in onze praktijk de specialist op het gebied van neurorevalidatie. Zij begeleiden patiënten zowel individueel als in groepsverband. Het voordeel van het deelnemen aan een groep is het lotgenotencontact. Voor veel mensen is het erg fijn om ervaringen te kunnen delen en zo steun bij elkaar te zoeken. Jasmijn is namens onze praktijk tevens aangesloten bij Vereniging MS Nederland en ParkinsonNet. Neem gerust contact met ons op als je wil weten wat we voor jou kunnen betekenen.

De Blaeij actief & vitaal contact

een afspraak maken kan gewoon online

Je kunt je afspraak makkelijk en snel online maken via het formulier. We nemen dan snel contact met je op om de afspraak in te plannen.