De Blaeij
Actief & vitaal

Expert in bewegen en gezondheid

 

Kinderfysiotherapie

Als kinderfysiotherapeut ben je gespecialiseerd in de behandeling van kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of problemen van bewegingsvaardigheden. De problemen zullen vooral op lichamelijk vlak een rol spelen, maar kunnen ook invloed hebben op sociaal-emotioneel vlak. Wanneer je als kind bijvoorbeeld lichamelijk onhandig bent, wordt je bij sport en spel soms buitengesloten door leeftijdsgenootjes. 

Kinderen die bij uitstek op hun plek zijn bij een kinderfysiotherapeut zijn:

  • Baby’s met een voorkeurshouding, asymmetrisch bewegen, afplatting van de schedel, motorische problemen en bijzondere voortbewegingsvormen zoals op de billen schuiven. 
  • Jonge kinderen met een afwijkend looppatroon zoals op de tenen lopen, evenwichtsproblemen en motorische ontwikkelingsachterstand in de grote en/of kleine motoriek. 
  • Oudere kinderen met schrijfproblemen, bewegingsangst, een onhandige motoriek zoals houterig bewegen, vaak vallen, struikelen of voorwerpen laten vallen. 
  • Kinderen van alle leeftijden met een chronische aandoening of aangeboren afwijking waarbij de motoriek verstoord is.

De behandeling van kinderen bestaat vooral uit bewegingstherapie. Hierbij leren kinderen hun motorische vaardigheden verbeteren en ontwikkelen. Uiteraard gebeurt dit op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en met kindvriendelijke materialen. Tijdens de behandeling informeert de kinderfysiotherapeut de ouders, zodat deze hun kind kunnen steunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden. Om deze vaardigheden aan te leren, moeten kinderen veel en vaak oefenen. Ook daarbij spelen de ouders een ondersteunende rol. 

Kinderfysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoedt en hiervoor geldt geen eigen risico. Een verwijzing van de huisarts of specialist is niet nodig om voor deze vergoeding in aanmerking te komen. 

In onze praktijk is Rachel Schalkwijk gespecialiseerd in kinderfysiotherapie. Zij heeft veel ervaring met (jonge) kinderen en geniet van hun spontaniteit. Ze vindt het een uitdaging om een kind spelenderwijs iets aan te leren. Als jonge moeder begrijpt ze zeker dat het spannend kan zijn om je baby of jonge kind te laten behandelen door een fysiotherapeut, maar deze zorg is Rachel zeker toevertrouwd. Rachel ziet de meeste kinderen bij ons in de praktijk, maar behandeld indien nodig in de thuissituatie. Rachel is twee middagen per week aanwezig bij ons in de praktijk.

De Blaeij actief & vitaal contact

een afspraak maken kan gewoon online

Je kunt je afspraak makkelijk en snel online maken via het formulier. We nemen dan snel contact met je op om de afspraak in te plannen.