Zwangerschap gerelateerde bekkenklachten

Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krijgt pijnklachten rond of in het bekken of in de lage rug. De stand van het bekken verandert en de hormonale veranderingen hebben invloed op de bekkengewrichten. Vaak is er een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Soms is de pijn zo storend dat fysiotherapeutische behandeling nodig is.

Er kan pijn optreden laag in de rug, het bekken, de si gewrichten,  het schaambot, het stuitje en de bil. Deze pijn kan uitstralen in het bovenbeen en in de liezen. De intensiteit en locatie is variabel en kan per zwangerschap verschillend zijn. Bekkenklachten kunnen ook nog lang na de bevalling aanwezig zijn. Vaak zijn er klachten met opstarten na gezeten of gelegen te hebben.

Dagelijkse activiteiten die moeilijk kunnen zijn: lang staan, lang zitten, lopen, opstaan vanuit zit, traplopen, bukken, fietsen, in- en uit de auto stappen, omdraaien in bed en tillen.

Tijdens de intake vindt er een vraaggesprek en een onderzoek plaats zodat in kaart gebracht kan worden welke klachten er zijn en wat de mogelijke oorzaak is. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de stabiliteit en mobiliteit van de gewrichten van onder andere het bekken, de rug en de heupen. Tevens worden de houding- en bewegingspatronen beoordeeld.

De behandeling is erop gericht om de symmetrie in het bekken te herstellen zodat het bekken optimaal belast kan worden. Daarbij zullen er oefeningen worden gedaan om de belastbaarheid van het bekken en rug zo optimaal mogelijk te maken en te houden. Tijdens de behandeling worden er adviezen gegeven over verschillende aspecten van zwangerschap en bevalling in relatie tot bekkenklachten.

Bekkenklachten kunnen ook ontstaan na de bevalling. Indien nodig vindt het onderzoek en de eerste behandeling aan huis plaats.

Er wordt voor deze klachten samengewerkt met de verloskundige en eventuele andere disciplines.