Vaataandoeningen

Wanneer je last hebt van claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd, ervaar je pijn in de benen die leidt tot beperkingen in je loopafstand. Het is het meest voorkomende symptoom van perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Er is hierbij sprake van slagaderverkalking in de bloedvaten van en naar de benen. Tijdens inspanning leidt dit tot een een tekort aan zuurstoftoevoer naar de spieren en hierdoor krijg je pijn en kramp in de benen. De belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van claudicatio intermittens is een ongezonde leefstijl. Met name roken vergroot de kans.

Uit onderzoek is gebleken dat gesuperviseerde looptherapie (GLT) zeer effectief is in het verminderen van de pijn. Je bent in staat om de pijnvrije loopafstand te vergroten. Looptherapie start met meerdere sessies per week en uiteindelijk is het de bedoeling dat je zelfstandig in je eigen omgeving kunt trainen. Tijdens de looptherapie wordt er ook aandacht besteed aan het uithoudingsvermogen en verbeteringen van het looppatroon. Daarnaast zal de fysiotherapeut je ook adviezen geven over een gezondere leefstijl. Je kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. 

Sinds 2017 wordt fysiotherapie voor mensen met claudicatio intermittens vergoedt vanuit de basisverzekering. Je kunt aanspraak maken op 37 behandelingen verspreid over een jaar. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, moet je de looptherapie wel volgen bij een fysiotherapeut die is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Daarbij is een verwijzing van de vaatchirurg noodzakelijk.

In onze praktijk zijn Lysanne Murre en Tim van Boven gespecialiseerd in de behandeling van claudicatio intermittens en zij zijn beiden aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Zij helpen je graag om minder pijn te ervaren tijdens het lopen en je kwaliteit van leven te verbeteren!

De Blaeij actief & vitaal contact

een afspraak maken kan gewoon online

Je kunt je afspraak makkelijk en snel online maken via het formulier. We nemen dan snel contact met je op om de afspraak in te plannen.