COPD

COPD, of wel Chronic Obstructive Pulmonary Disease, is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn je bronchiën steeds ontstoken, dit zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.  Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt en dat je de afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt en daardoor kun je het benauwd krijgen. 

COPD is een longaandoening waarbij je longen zijn beschadigd en deze beschadigingen kunnen je kwaliteit van leven erg beperken. Ademen gaat moeilijker en je hebt minder energie, waardoor de normale dagelijkse activiteiten lastiger gaan. Traplopen, boodschappen doen of aankleden: het kost allemaal veel moeite omdat je longen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Als gezonde volwassene heb je zo’n 10.000 liter zuurstof per dag nodig, maar wanneer je COPD hebt lukt het soms maar om de helft hiervan in- en uit te ademen. 

Fysiotherapie kan voor mensen met COPD een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van je kwaliteit van leven. Onze fysiotherapeut helpt je met het verbeteren en/of op peil houden van je conditie. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de longfunctie, spierkracht, inspanningscapaciteit en het verminderen van kortademigheid in rust en/of bij inspanning. In onze praktijk nemen de meeste patiënten met COPD deel aan de COPD-groepstrainingen. Het voordeel hiervan is dat je veel lotgenotencontact hebt. Niemand begrijpt immers beter wat je voelt of ervaart dan lotgenoten. 

In onze praktijk is Tim Koeman gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met COPD. Hij begeleidt de groepstrainingen en ondersteunt je graag om het beste uit het leven te halen. Sinds 2019 worden een aantal behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal behandelingen waar je aanspraak op kunt maken is onder andere afhankelijk van het stadium en de ernst van je COPD. Wanneer je hier meer informatie over wilt of als je wil weten wat Tim voor je kan betekenen, neem dan contact met ons op.

De Blaeij actief & vitaal contact

een afspraak maken kan gewoon online

Je kunt je afspraak makkelijk en snel online maken via het formulier. We nemen dan snel contact met je op om de afspraak in te plannen.