Coronaire hartziekten

Coronaire hartziekten zijn vernauwingen van de kransslagaders rondom het hart. Door de vernauwingen kan er onvoldoende zuurstofrijk bloed naar de hartspier stromen als dat nodig is. Angina pectoris en een hartinfarct zijn daar de bekende gevolgen van. 

Angina pectoris wordt in de volksmond ook wel “pijn op de borst” genoemd. Door de vernauwingen kan onvoldoende zuurstofrijk bloed naar de hartspier stromen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij lichamelijke inspanning of bij hevige emoties. Bij een hartinfarct is een kransslagader afgesloten waardoor een deel van de hartspier geen zuurstof meer krijgt. Hierdoor ontstaat een hevige, aanhoudende pijn in de borststreek die naar andere delen van je lichaam kan uitstralen. Medische hulp is dan noodzakelijk. Bij een hartinfarct kan blijvende schade zijn ontstaan, waardoor medische behandeling en controle gedurende lange tijd nodig kan zijn.

Hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte van het bloed, overgewicht, suikerziekte en roken zijn bekende risicofactoren van coronaire hartziekten. Maar gebrek aan voldoende lichaamsbeweging houdt ook een duidelijk risico in. Lichamelijke inspanning bevordert de vraag naar bloed in de hartspier waardoor bij eventuele vernauwingen je lichaam zelf bloedvaten vormt die de doorbloeding verbeteren. Hierdoor kunnen bij angina pectoris de klachten afnemen. Bij mensen die een hartinfarct krijgen, neemt de kans op overleven toe. Als je nog niet regelmatig beweegt, verbetert je hartfunctie duidelijk als je meer gaat bewegen. Je hartslag in rust wordt lager waardoor je hart minder wordt belast. 

Wanneer je lijdt aan coronaire hartziekten kun je erg beperkt worden in je dagelijkse leven. Wij ondersteunen je graag bij herstel na een hartinfarct of het bereiken van een actievere leefstijl. Dit kunnen we onder andere doen door inzet van een beweegprogramma speciaal voor mensen met coronaire hartziekten. In onze praktijk is Tim van Boven hierin gespecialiseerd. Neem contact met ons op om te kijken wat hij voor jou kan betekenen!

De Blaeij actief & vitaal contact

een afspraak maken kan gewoon online

Je kunt je afspraak makkelijk en snel online maken via het formulier. We nemen dan snel contact met je op om de afspraak in te plannen.