Beweegprogramma’s

De fysiotherapeut is dé specialist om u te stimuleren tot voldoende beweging. Vooral mensen met een chronische aandoening kan hij met zijn specifieke expertise begeleiding bieden bij het verbeteren van de conditie, verhogen van de fitheid en het aanleren van een actieve leefstijl.

Hebt u een aandoening zoals artrose heup/knie, diabetes, COPD, osteoporose of een coronaire hartziekte? Juist voor u kan lichamelijke activiteit veel winst opleveren. Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven, want als u soepel kunt bewegen, voelt u zich beter.

De fysiotherapeut kan voor u een beweegprogramma opstellen dat helemaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Het beweegprogramma is in klein groepsverband mogelijk. U werkt aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl met als doel dat u die uiteindelijk zelfstandig kunt handhaven door bijvoorbeeld door te stromen naar een sport- of beweegactiviteit bij u in de buurt.

Voordat u start in een beweegprogramma stelt de fysiotherapeut u vragen en onderzoekt u lichamelijk. Met deze gegevens bepaalt de fysiotherapeut samen met u waaraan u tijdens het beweegprogramma vooral aan zal werken. Hiervoor worden behandeldoelen opgesteld. Voor elk behandeldoel wordt een passende behandelmethode gekozen afgestemd op uw persoonlijke situatie. Er wordt in het programma onder andere gebruik gemaakt van oefeningen gericht op de algehele fitheid/ conditie en uithoudingsvermogen. Ook de dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, komen aan bod. De nadruk ligt op hoe u lichamelijke activiteiten in uw dagelijks leven in kunt passen.

Om in aanmerking te komen voor een beweegprogramma is er een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.

Beweegprogramma’s worden vaak (gedeeltelijk) uit de aanvullende verzekering vergoed. U kunt contact met ons of uw verzekeraar opnemen of een beweegprogramma ook voor u wordt vergoed.

CZAchmea
COPD - Gold I, IICOPD - Gold I, II
Diabetes Mellitus type 2Diabetes Mellitus type 2
Artrose heup/knieObesitas (BMI > 30)
Coronaire hartziektenCoronaire hartziekten
OsteoporoseReuma (zoals gedefinieerd door het reumafonds)

Als uw aandoening of verzekeraar er niet tussen staat kunt u bij ons informeren of u in aanmerking komt voor een beweegprogramma en of het voor u (gedeeltelijk) vergoed wordt.